Skip to main content

Lungmetrajul „Ilegitim” a avut premiera mondială pe 13 februarie în cadrul Berlinale, secțiunea Berlinale Froum, în somptuoasa sală de cinema Zoo Palast. Încă de la aflarea veștii că vor participa la festival, bucuria a fost imensă pentru actorii neprofesioniști de la școala de actorie InLight care au făcut parte din distribuția filmului. Numim doar câțiva: Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu, Gabriela Ursu, Anastasia Passerotti, Liviu Florescu, Andreea Lascu, Dorin Bănică, Andrei Iordache, Eliza Cosma, Octavian Sârbu, Georgiana Sima, fiecare dintre ei fiind incluși mai mult sau mai puțin în desfășurarea acestui proiect.

Sâmbătă dimineață vestea primirii premiului C.I.C.A.E „Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai” (Confederația Internaționala a Cinematografelor de Artă) a luat prin surprindere întreaga echipă a filmului Ilegitim și a deschis noi drumuri pentru școala de actorie InLight. Trofeul, carereprezintă o importantă „carte de vizită” a peliculei pentru distribuitorii din întreaga lume a fost ridicat de producătoarea Anamaria Antoci.
Cu câteva zile înainte de decernarea premiului, prestigioase publicații ale festivalului lăudau „performanța stelară” a actorilor atât profesioniști, cât și neprofesioniști și remarcau regia curajoasă a lui Adrian Sitaru. „Sitaru, susținut de o distribuție remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu își judecă nici unul dintre personaje și semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei. Cel mai probabil, filmul „Ilegitim” va genera multiple dezbateri”, scrie Le Figaro.

„Prezentat în secțiunea Forum de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru reprezintă o întoarcere a regizorului la începuturile sale în cinematografia independentă. Realizat fără nici o susținere din partea Centrului Național al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului său delicat), „Ilegitim” este atât o dramă a unei familii disfuncționale, cât și o analiză a psihologiilor diferite. Lungmetrajul jonglează și cu limitele fine dintre acceptabil și inacceptabil fiind evident că aceste limite sunt ușor interschimbabile. Grigore e o Sașa foarte bună, urmată îndeaproape de Urs care-l joacă pe Romeo. Albulescu e de asemenea foarte convingător ca și tăcutul Cosma.

Amestecând actori profesioniști cu actori neprofesioniști, Sitaru lasă loc pentru libertatea jocului actoricesc dar chiar și câteva momente de sunete disonante în conversație însă umbrite de credibilitate, iar asta te face să te întrebi cât de diferit ar fi arătat Ilegitim cu un buget adecvat”, scrie Cineuropa.

„Aș spune că această bucurie a fost dublată de sentimentul de surprindere de care am avut parte. Știam toți cât am lucrat la acest film, 1 an de zile de întâlniri, repetiții, scene pe care le-am lucrat fără replici, doar cu situații date și improvizație în funcție de tiparul personajelor, 10 zile în care am stat toți într-o casă și ne-am comportat ca personajele pe care le studiasem, o idee excelentă, de altfel, venită din partea regizorului Adrian Sitaru. Dar recunosc, cu toate astea, din poziția noastră de actori fără experiență într-un proiect de genul acesta, această recunoaștere a muncii a reprezentat apogeul poziției noastre de actori în fața lumii. Nemaivorbind de faptul că a fost un film fără buget. Atât modul în care un festival de acest gen este organizat, cât și prezența numeroasă a publicului deja avizat la proiecțiile „Ilegitim” la Berlin m-au făcut să conștientizez anvergura evenimentului în care eram toți implicați.

Filmul a fost primit neașteptat de bine, în sensul în care după proiecție toți protagoniștii au fost primiți cu căldură și numeroase întrebări legate de personaje și de anumite secvențe care le-au stârnit interesul. Am fost luați în brațe la propriu, iar la câteva zile după premieră, la un seminar de regie (care l-a avut ca invitat pe regizorul Thomas Vinterberg) o doamnă ne-a recunoscut foarte entuziasmată adresându-ni-se cu numele personajelor din film. Pregătirea actorilor în cadrul școlii de actorie InLight – care are o metodă bazată pe conceptul de adevăr, metodă ce este aplicată diferit pe fiecare individ în parte în funcție de personalitatea lui – a făcut împreună cu regizorul Adrian Sitaru deja consacrat în lumea festivalurilor de film din Europa, să ajungă la un rezultat remarcabil pentru niște actori considerați neprofesioniști. Din distribuție au mai făcut parte Adrian Titieni care nu mai are nevoie de nici o introducere, Alina Grigore, Bogdan Albulescu care prin experiență și rigurozitate ne-au ajutat și inspirat enorm în demersul nostru de a înțelege importanța motivației personajului și lucrul efectiv de actor profesionist”, ne povestește Robi Urs, protagonistul filmului Ilegitim și cursant al școlii noastre.

InLight îi felicită pe toți implicați în acest proiect!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.