Skip to main content

Laurence Olivier, Meryl Streep, Daniel Day-Lewis, Marlon Brando, Judi Dench, Paul Newman…

Și lista de actori poate continua, dar ce au ei în comun? Toți au început ca actori de teatru, dar sunt mult mai cunoscuți ca fiind laureați ai premiului Oscar. Evident că luându-i, ca exemple, ajungem la concluzia că abilitățile actoricești deprinse în teatru se pot aplica și în film. Altfel spus, actoria este actorie, indiferent dacă ești pe scenă sau în faţa camerei.

Totuși, există diferențe esențiale între scenă și ecran care trebuie înțelese. Trecerea între teatru şi film poate fi comparată cu a unui pictor între acrilic şi acuarelă. Pictorul rămâne pictor, dar s-a schimbat mediul și, deci, se va schimba și procesul.

Ca un actor să devină „o sabie cu două tăișuri”, este esențial să cunoască diferențele de mediu, spațiu de desfășurare şi scenariu între teatru și film.

Mediul: teatrul şi platoul de filmare

Teatrul este o formă de cultivare a artei. Cele mai bune producții de teatru au timp suficient pentru repetiţii, crearea de relații între actori şi timp pentru a experimenta împreună cu regizorul înainte de premieră. Actorii de teatru se familiarizează treptat cu rolul și până la prima reprezentație repetă de zeci de ori.

Dimpotrivă, platourile de film sunt haotice, pline de artiști specializați și foarte bine plătiți. De aici mai multe provocări pentru actor. În primul rând, vei avea timp de repetiții puțin sau deloc. În al doliea rând, în funcţie de importanța rolului, se poate să nu primești nici un fel de indicație regizorală. În filme se angajează actori pornindu-se de la presupunerea că vor veni pe platou gata de filmare.

Pregătirea este vitală atât în teatru, cât şi în film, dar procesul în sine este foarte diferit. În plus, ritmul de filmare îi presează pe actori să joace totul mult mai repede. Ritmul de pe platoul de filmare poate fi deosebit de supărător, mai ales, pentru actorii de teatru; fii cu atât mai pregătit și flexibil când ești la început de drum în cinematografie.

Locul de desfășurare: Unde este actorul? Unde este publicul?

Diferența propriu-zisă de spațiu dintre teatru și film este unul dintre cele mai mari obstacole pentru actorii care trec la alt mediu. Se spune adesea că actorii de teatru joacă „amplu” şi actorii de film joacă „natural”. Este un rezultat al spațiului în care lucrează actorii.

Într-un teatru, actorii și publicul sunt la o distanţă care variază de la câţiva metri, într-un spațiu mic și întunecos, până la zeci de metri într-un amfiteatru mare. Toată lumea din public trebuie să vadă acţiunea şi să audă dialogul de pe scenă, prin urmare actorii de teatru trebuie să exagereze mişcările şi să vorbească tare pentru a depăși bariera creată de distanță.

Pe de altă parte, filmele elimină, prin intermediul camerei de filmat, distanța dintre actor şi privitor. Camera, luminile, microfoanele, efectele speciale şi muzica, toate contribuie la accentuarea jocului actorului, așa că nu mai sunt necesare alte artificii. Camera surprinde fiecare tresărire, inflexiune şi  pauză subtilă, iar pe peliculă, scopul actorului este să reproducă realitatea. Vorbește cu ceilalți actori natural și gesticulează natural.

Scenariul: Shakespeare nu scrie scenarii de film

Când vin la o piesă, oamenii ştiu la ce să se aştepte, pentru că piesele se joacă în mod repetat şi scenariile sunt accesibile publicului. Să ne gândim de câte ori s-a jucat în lumea întreagă Romeo și Julieta;  de mii şi mii de ori, până ce povestea a devenit un reper cultural. Cunoscând-o atât de bine, publicul are anumite așteptări. Vrea să vadă și să audă povestea, s-a obișnuit și nu va tolera schimbări majore.

Frumuseţea (şi dificultatea) în film şi televiziune este că scenariile se produc pentru prima oară. Nu există producții anterioare ca termen de comparație, iar publicul nu are idei preconcepute despre cum trebuie să arate sau să vorbească personajele. Acest fapt dă actorilor de film mai multă libertate în actul artistic. Nu va ști nimeni dacă improvizezi o replică sau uiți mișcarea scenică. Singurul lucru care contează în fața obiectivului este să fii în adevăr.

Mulți actori de renume și-au început cariera în teatru şi au trecut la film şi televiziune, mai târziu în carieră. Tehnicile, abilitățile şi experienţele câștigate ca actor într-un mediu se pot transpune frumos  în celălalt. Dar pentru a fi sigur că ești pregătit ca actor, trebuie să înțelegi caracteristicile unice care fac diferența între scenă și ecran.

Sursa articol:  https://www.nyfa.edu/student-resources/stage-vs-screen-whats-the-big-difference/

Te așteptăm la cursul de actorie film, la InLight, unde sub îndrumarea echipei Ilegitim și a unor invitați speciali, experți în domeniu, vei afla tainele actoriei de film!

Mai multe detalii în link-urile de mai jos și în curând pe site!

https://inlightcenter.ro/avem-curs-de-actorie-film-proaspat-hai-la-curs/

https://inlightcenter.ro/inlight-s-a-intors-cu-premiul-c-i-c-a-e-de-la-cea-de-a-66-a-editie-a-festivalului-international-de-film-de-la-berlin-sectiunea-forum-2/

 

Echipa InLight!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.