Skip to main content

Cinematografia este un domeniu pe care oamenii îl consideră ușor și în aparență oricine poate deveni producător sau regizor. Totuși atât în cazul regizorilor cât și al producătorilor, nu ne putem referi doar la o meserie ci mai degrabă la un mod de a fi, o continuă devenire și preocupare. Nu este o condiție necesară și nici suficientă să absolvi o facultate de film sau un curs de film pentru a deveni producător sau regizor, iar o diplomă poate să nu folosească la nimic. Sunt necesare un timp uriaș, o dedicație cu totul deosebită cultivării privirii și al gândului și de anumite calități care trebuie maturizate.

De multe ori de-a lungul vremii, atât regizori cât și actori au încercat să urmeze calea producției. Același gând pe care l-au avut și Charlie Chaplin, D.W. Griffith, Mary Pickford și Douglas Fairbanks să creeze United Artists, a inspirat multe alte generații de regizori care au vrut să fie proprii producători. Acest lucru nu funcționează mereu. În aceeași măsură, o serie de producători au vrut să se reinventeze ca regizori de film. 

Ca să devii “părintele” unui film, trebuie să fii recunoscut de ceilalți ca fiind părinte. Nu se poate să ne instituim singuri drept părinte. Cum se poate să primești această recunoaștere care reprezintă până la urmă o formă de autoritate? Producând. Este nevoie de foarte mult timp pentru a deveni un bun producător, deoarece competențele se dobândesc odată cu experiența. Un număr mare de producători nu se bucură de această longevitate ci doar de iluzia că sunt recunoscuți pentru că au avut un succes rapid.  Marin Karmitz

Cursul propus de InLight de Producător Creativ nu este doar un curs inedit, singular în România,  este și curajos, rolul unui producător nefiind ușor de definit, întrucât profesia are multe fațete, care depind extrem de mult de tipul de film care se realizează și de o mulțime de alte variabile.

Cu toate acestea, prin temele, exemplificările și studiile de caz abordate în cele 20 de ședințe, cursul oferă tuturor celor interesați – actori, regizori, scenariști, etc, dar în special tinerilor care aspiră real la o carieră în producția de film – informații despre tendințele culturale actuale ale pieței de film, și propune exersarea principalelor calități necesare unui producător: să cunoască temeinic și să împace aspectele creative și financiare specifice fiecărei etape de producție, să știe să comunice și să negocieze, să adauge valoare prin echipa antamată, să stabilească un plan de afaceri care să includă planul de finanțare și bugetul, să cunoască rolurile festivalurilor de film, să planifice și să gândească strategic, etc.

Mai mult, cursul își propune să clarifice anvergura reală a proiectelor cinematografice și direcția spre care se îndreaptă cinematografia actuală, pentru ca cei ce își propun o carieră în producția de film să aibă un bun fundament pentru cursa cea lungă. După cum spunea și Marin Karmitz: Nu poți fi un sportiv bun de la prima competiție. Trebuie să te antrenezi în fiecare dimineață.

Mirona Radu, regizor și producător, aprilie 2017

Pentru mai multe detalii și informații intră aici: https://inlightcenter.ro/curs-de-producator-creativ/inscriere-curs-de-producator-creativ/

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.